Beeldende therapie bij chronische ziekten

Aan chronische ziekten zijn altijd aspecten verbonden van verlies, emoties en sociale gevolgen. Verlies van werk, verlies van identiteit, veranderingen in je gezin of verlies van sociale contacten. Vaak heerst er onzekerheid en angst ten aanzien van de toekomst. Die angst kan zo sterk zijn, dat de kwaliteit van leven erdoor in het gedrang komt.

Beeldende therapie kan ingezet worden om:

  • het vermijden van moeilijke gevoelens te stoppen;
  • eigen grenzen te leren kennen;
  • assertief gedrag te oefenen;
  • weer grip te krijgen op je eigen emoties.

“De behandelingen in het ziekenhuis zijn klaar. Ik voel druk vanuit mijn omgeving om niet meer te praten over mijn ziekte. Maar zo voel ik me helemaal niet! Alles is anders. Ik voel me onzeker en lichamelijk moe. Alles wat ik voor de ziekte kon, kan ik nu plots niet meer!” (deelneemster beeldende therapie).

“Toen ik borstkanker kreeg werd ik geleefd door alle behandelingen. Ik was altijd heel trots op mijn borsten, maar ik wist één ding zeker: die kanker moest eruit, dus mijn borsten moesten weg. Pas later, na alle behandelingen, is de verwerking gekomen. Als ik er nu op terug kijk, had ik graag een afdruk laten maken van mijn borsten. Ik had dan na de behandelingen in alle rust kunnen beslissen wat ik ermee wil doen. Nu zijn mijn borsten definitief weg…” (ex-kankerpatiënt)

Kijk voor meer informatie ook op de site van het Toon Hermans Huis Parkstad.

www.toonhermanshuisparkstad.nl

www.toonhermanshuissittard.nl

www.kankerinbeeld.nl